Niet iedereen zijn gebit ziet er even fraai uit, facings (ook wel veneers) kunnen daar een oplossing voor bieden. Scheve tanden, verkleurde tanden, een afgebroken hoekje. Met facings is dat goed op te lossen. Facings zijn een laagje van tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het op de tand, hiermee wordt de vorm, kleur of textuur van een tand veranderd. Ook kunt u hiermee een spleetje opvullen, een afgebroken hoekje repareren, verkleurde en gele tanden wit maken en scheve tanden recht laten lijken.

 

Welk type facings zijn er?

Facings kunnen worden gemaakt van composiet of porselein. Beide type facings hebben hun eigen voordelen. Voor facings van composiet hoeft er minder aan de tand geslepen te worden. De kosten liggen over het algemeen iets lager dan bij porselein en plaatsing kan vaak in 1 zitting. Facings van porselein zijn minder gevoelig voor aanslag op het oppervlak, ze verkleuren niet en zien er daardoor vaak iets natuurlijker uit, door de gladde structuur vallen uw lippen er makkelijk overheen. Voor plaatsing van porseleinen facings zijn vaak 2 zittingen benodigd.

Sinds kort bieden wij Non-Prep facings(Link naar non-prep facings), dit zijn flinterdunne facings, ongeveer net zo dik als papier. Een groot voordeel van deze porseleinen facings is dat er niet aan de onderliggende tanden hoeft te worden geslepen. Deze oplossing biedt een prachtig resultaat zonder de eigen tanden aan te hoeven tasten.

 

Wanneer facings

Door gebruik van facings kunt u een tand en of gebit er beter uit laten zien. De vorm of de kleur van tanden kan worden veranderd. Een speetje kan worden opgevuld, verkleurde en gele tanden kunnen weer wit gemaakt worden, afgebroken hoekjes kunnen worden gerepareerd, en scheve tanden kunnen weer recht lijken.

Vaak wil men op een latere leeftijd geen beugel meer, maar wel scheefstaande tanden recht hebben. Met facings is dit mogelijk, waarbij tevens gekozen kan worden voor een lichtere kleur. De kleur, vorm en de stand van de tanden kan worden besproken. De resultaten zijn erg mooi en kunnen u een geheel nieuwe uitstraling van uw gebit geven. Dit kan al in enkele uren.

 

Levensduur facings

Facings gaan vijf tot 10 jaar mee, en in sommige gevallen ook langer. Echter verkleuren de facings sneller als u veel thee drinkt of rookt. Facings slijten als u nagels bijt of knarst met uw tanden. Beschadigde facings kunnen altijd worden gerepareerd of vervangen. Door deze behandeling beschadigt de tand zelf niet.

Facings hebben geen extra onderhoud nodig. U dient wel, zoals altijd, uw gebit goed schoon te houden. Regelmatig met een zachte borstel poetsen en met regelmaat flosdraad of ragers gebruiken om de tanden schoon te houden wordt aangeraden.

 

Kosten facings

De kosten van facings hangen af van onder meer de keuze voor het materiaal gebruikt wordt. Een composiet facing is aanzienlijk goedkoper dan een porseleinen facing. Dit verschil in prijs heeft te maken met de wijze waarop de facing wordt gemaakt. Wij kijken graag wat een behandeling voor u kost.

Scheve tanden, verkleurde tanden of een afgebroken hoekje? Met facings maken wij uw gebit weer mooi. Benieuwd naar uw mogelijkheden? Maak een afspraak!