Slechte adem. Zo kom je er vanaf.

Een slechte adem is een veelvoorkomend probleem. De oorzaak ligt meestal in de mond.

Iedereen heeft weleens last van een slechte adem en dit ligt vaak gevoelig voor veel mensen. Dit kan in de relationele of sociale sferen voor ernstige problemen kan zorgen. Waardoor wordt deze veroorzaakt en wat kun je er aan doen? 

Veel mensen met een chronische slechte adem denken dat de gassen uit de maag het probleem veroorzaken. Echter is de oorsprong van een slechte adem in 85% van de gevallen hoofdzakelijk te vinden in de mond. Problemen die hun oorzaak in de mond hebben zijn meestal vrij eenvoudig te verhelpen door de tandarts.

Oorzaken in de mond 

  1. Tongbeslag
  2. Tandvleesontstekingen
  3. Gaatjes en vullingen die niet (meer) goed aansluiten
  4. Droge mond

De meest voorkomende plek bevindt zich op het achterste gedeelte van de tong. Dit gedeelte is ruw, waardoor er veel tandplaque achter kan blijven. Doordat je ’s nachts weinig slikt, is de natuurlijke reiniging van het achterste gedeelte van de tong een stuk minder en ruik je in de ochtend vaak niet fris uit de mond. 

Maar ook overdag kun je last hebben van een slechte adem waar je jezelf onzeker over kunt (gaan) voelen. Gelukkig kunnen we er, in de meeste gevallen, zelf wat aan doen.

Tongbeslag

Het kan zijn dat u een ruwe structuur van de mond heeft. Hierdoor blijft er plaque zitten op uw tong. Dit kunt u controleren door in de spiegel te kijken en te zien of u een wit / geel / bruin beslag op uw tong ziet. 

In sommige gevallen kan er meer plaque op uw tong aanwezig zijn dan rondom uw tanden en kiezen. Zorg in het geval van beslag op u tong ervoor dat u iedere ochtend en avond uw tong mee reinigt met het poetsen. Dit kunt u doen middels een tongschraper. Wees hier erg voorzichtig mee en zet geen kracht.

Tandvleesontstekingen 

Wanneer er langdurig plaque in uw mond blijft zitten, kan dit leiden tot tandvleesontstekingen. Vraag uw tandarts en/of mondhygiëniste om u te laten zien waar de plaque met name zit zodat u dit goed bij kunt houden. Het is belangrijk om ook iets tussen uw tanden te gebruiken, daar blijft namelijk meer zitten dan dat u zou denken.

Afhankelijk van de mate van de tandvleesontsteking, moet dit ook behandeld worden door een tandarts, mondhygiënist en/of een preventie-assistent.

Gaatjes en vullingen die niet (meer) aansluiten

Wanneer u onbehandelde gaatjes heeft kan dit ook gaan ruiken, dit kunt u verhelpen door uw tand en/of kies te laten vullen. Het kan ook zijn dat vullingen niet (meer) goed aansluiten. Hierdoor kan er plaque onder de vulling blijven zitten wat op den duur ook gaat ruiken. De tandarts kan dit vervangen en/of aansluitend maken.

Droge mond

Het is belangrijk met uw tandarts en/of mondhygiënist te kijken wat de oorzaak is van uw droge mond. Afhankelijk daarvan kan gekeken worden wat u het beste ertegen kunt doen. Wat vaak helpt is slokjes water drinken en/of suikervrije kauwgom kauwen om de speekselklieren te stimuleren.

Ervaart u een slechte mondgeur of twijfelt u? Verdoezel dit dan niet met mint snoepjes, kauwgom en/of mondwater maar vraag uw tandarts en/of mondhygiënist naar advies. Het is belangrijk om regelmatig voor controle naar uw tandarts te gaan zodat deze problemen zoals gaatjes, slecht zittende prothese en een slechte mondhygiëne tijdig kan opsporen.

Anderen bekeken ook

Alles wat je moet weten over tandenpoetsen

Alles wat je moet weten over tandenpoetsen Een goede mondhygiëne is belangrijk. Het poetsen van je tanden is de basis. Op die manier hou je je gebit en tandvlees gezond. Waarom moet u tandenpoetsen?...

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking

Voorkom tandvleesontsteking Meer dan 80% van de bevolking heeft last van tandvleesontsteking Tandvleesontsteking is een universeel probleem en ontstaat wanneer tandplaque 24 tot 48 uur op dezelfde...

Vind een praktijk

Het netwerk van Mondzorggilde blijft groeien. Vind een praktijk bij u in de buurt. 

Contactgegevens

Mondzorggilde Nederland
Savannahweg 69
3542 AW Utrecht

Telefoon 030 78 20 100

Stuur ons een e-mail

Contactgegevens

Mondzorggilde Nederland
Savannahweg 69
3542 AW Utrecht

Telefoon 030 78 20 100

Stuur ons een e-mail

© 2021 alle rechten voorbehouden aan Mondzorggilde Nederland BV. Algemene Voorwaarden | Privacy Verklaring