Alles wat je moet weten over tandenpoetsen

28/03/2020

Een goede mondhygiëne is belangrijk. Het poetsen van je tanden is de basis. Op die manier hou je je gebit en tandvlees gezond.

Waarom moet u tandenpoetsen?

Het poetsen van je tanden zorgt voor een goede mondhygiëne. Het hebben van een goede mondhygiëne is belangrijk om je tanden, kiezen en tandvlees gezond te houden.

Het doel van tandenpoetsen is het verwijderen van tandplaque. Tandplaque is een dun doorschijnend laagje op de tanden wat bestaat uit etensresten, speeksel en bacteriën die suikers en koolhydraten omzetten in zuren. Niet verwijderde plaque verhard en wordt tandsteen. Tandplaque veroorzaakt ontstoken tandvlees en gaatjes.

 

Hoe moet u tandenpoetsen?

Voor het poetsen van de tanden en kiezen kan een elektrische of handtandenborstel gebruikt worden. De elektrische borstel maakt roterende bewegingen waardoor je alleen maar hoeft te focussen op het plaatsen van de borstel op de tanden en kiezen. Laat de borstel een drie tellen per tand stil staan en verplaats de borstel dan langzaam naar de volgende tand.

Uit onderzoek blijkt de dat de elektrische borstel significant meer plaque weghaalt als je hem ook per tand goed indraait. Te weten de achterste ronding, de zijkant en de voorste ronding. Per vlak dien je drie tellen de borstel stil te houden.

De handtandenborstel wordt in een hoek van 45 graden op de tanden gezet en vervolgens worden er hele korte schrob-bewegingen gemaakt. Hou de tandenborstel in een pengreep vast om veel druk op de tanden en tandvlees te voorkomen. Wanneer je te hard ‘schrobt’ kan u permanente schade aanrichten aan uw tanden en tandvlees doordat uw tandvlees terugtrekt. Tandvlees wat teruggetrokken is, komt niet meer terug.

Belangrijk voor beide technieken is om in de gehele mond de buiten-, binnen- en bovenkant van de te tanden en kiezen te poetsen. Hou een vaste poetsvolgorde aan, hierdoor verklein je de kans om tanden of kiezen over te slaan.

 

Hoelang moet je tandenpoetsen

Poets 2 keer per dag gedurende 2 minuten de tanden en kiezen.

 

Wanneer moet je tandenpoetsen?

Poets de tanden nooit vlak na het nuttigen van voedsel. Na het nuttigen van voedsel, ontstaat er een zuuraanval in de mond. Wanneer je gelijk na het eten de tanden poetst, poets je ongewild je tandglazuur weg. Wacht daarom altijd minimaal 1 uur na het nuttigen van voedsel met het poetsen van de tanden. Bij voorkeur 1 uur na het ontbijt en 1 uur na de laatste maaltijd van de dag.

 

Welke tandpasta moet je gebruiken?

Poets met een fluoride houdende tandpasta. Fluoride zorgt ervoor dat tandglazuur minder oplosbaar is, waardoor je gebit beter beschermd is tegen zuren en suikers uit voedsel. Hierdoor zullen gaatjes minder snel ontstaan.

Anderen bekeken ook

Tandvleesontsteking

Tandvleesontsteking

Voorkom tandvleesontsteking Meer dan 80% van de bevolking heeft last van tandvleesontsteking Tandvleesontsteking is een universeel probleem en ontstaat wanneer tandplaque 24 tot 48 uur op dezelfde...

Vind een praktijk

Het netwerk van Mondzorggilde blijft groeien. Vind een praktijk bij u in de buurt. 

Contactgegevens

Mondzorggilde Nederland
Savannahweg 69
3542 AW Utrecht

Telefoon 030 78 20 100

Stuur ons een e-mail

Contactgegevens

Mondzorggilde Nederland
Savannahweg 69
3542 AW Utrecht

Telefoon 030 78 20 100

Stuur ons een e-mail

© 2021 alle rechten voorbehouden aan Mondzorggilde Nederland BV. Algemene Voorwaarden | Privacy Verklaring